lösev

Perakendeciler güçlerini birleştirme hedefinde

Genel 16.02.2021 - 16:23, Güncelleme: 16.02.2021 - 16:23 2969+ kez okundu.
 

Perakendeciler güçlerini birleştirme hedefinde

Perakendeciler güçlerini birleştirme hedefinde

  Perakendeciler güçlerini birleştirme hedefinde  Perakende sektörü pandemi ile birlikte kendisini daha çok hissettirmeye başlayan sektörel dönüşüm ve değişim sonucu yaşanan sorunları aşmak için güç birliğine gidilmesi gerektiği görüşünde birleşti. Online alışveriş sistemlerinin hızla geliştiği bu süreçte gelişime ayak uyduramayan sektör temsilcilerinin oyunun dışında kalacağının vurgulandığı toplantıda çözüm için neler yapılabileceği konuşuldu.  Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, perakende sektörünün online platformda düzenlediği değerlendirme toplantısına katıldı. MTSO 11 No’lu Tekstil Konfeksiyon ve Ayakkabı Ticareti Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve MEPİAD Başkanı Özcan Demir’in moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda Ticaret Bakanlığı tarafından perakende sektörüne yönelik görüşe açılan 2 mevzuat taslağı değerlendirildi. Toplantıda sektörün önümüzdeki süreçte ne tür aksiyonlar alması gerektiği de konuşuldu.  Kızıltan: “Yeni yasanın geçerlilik tarihi 1 Ocak 2021 olmalı” Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan mevzuat taslağına yönelik MTSO tarafından hazırlanan rapor hakkında bilgi veren Başkan Kızıltan şunları söyledi:  “Türkiye genelinde tek ses olup perakende sektörünün ulusal ve uluslararası sermaye şirketleri karşısında yaşadığı sıkıntıları anlatıp milli gelirin eşit dağılmasının engellendiğini vurgulamamız üzerine yeni bir düzenlemeye gidildi. Ancak bu düzenlemeden Ulusal ve uluslararası sermaye şirketleri bizden önce haberdar olarak zincir marketlerin ruhsat sayılarını artırdı. Orantısız güç uygulamayı sürdürdü. Biz de hazırlanan yeni taslak için hazırladığımız raporda şu görüşlere yer verdik. Zincir marketlerin ilk kuruluş amaçlarına yani yalnızca gıda satışına geri dönmelerini istedik. Aynı zamanda bu yasanın 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olmasını talep ettik. Biliyoruz ki bu yasanın çıkacağını bilen firmalar birçok yerde ruhsat aldı. O ruhsatlarla yeni yerler açılmasının da engellenmesini talep ettik. Ruhsat almasına rağmen belli bir süre açmayanların da bu yasaya tabi tutulmasını istedik. Bu firmaların büyük bölümünün kiracı olduğunu biliyoruz. Başka yere taşınırlarsa yeni alacağı ruhsatın da yeni yasaya tabi olmasını istedik.” Pandemi ile birlikte artan online alışverişlerin de sektörü tehdit etmeye başladığının vurgulandığı toplantıda sorunun çözümü için güç birliğine gidilmesi, ortak bir online platform kurulması gerekliliği dile getirildi. Pandemi sonrasında da online alışverişin hız kesmeden yoluna devam edeceği ve acımasız bir sürecin hızla yaklaştığı ifade edildi. Bu süreçle sektörel kümelenme aracılığıyla mücadele edilebileceği vurgulandı. Günü kurtarmaktan öte ileriye yönelik adımlar atılmasının önemi dile getirildi. 
Perakendeciler güçlerini birleştirme hedefinde

 

Perakendeciler güçlerini birleştirme hedefinde 

Perakende sektörü pandemi ile birlikte kendisini daha çok hissettirmeye başlayan sektörel dönüşüm ve değişim sonucu yaşanan sorunları aşmak için güç birliğine gidilmesi gerektiği görüşünde birleşti. Online alışveriş sistemlerinin hızla geliştiği bu süreçte gelişime ayak uyduramayan sektör temsilcilerinin oyunun dışında kalacağının vurgulandığı toplantıda çözüm için neler yapılabileceği konuşuldu. 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, perakende sektörünün online platformda düzenlediği değerlendirme toplantısına katıldı. MTSO 11 No’lu Tekstil Konfeksiyon ve Ayakkabı Ticareti Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve MEPİAD Başkanı Özcan Demir’in moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda Ticaret Bakanlığı tarafından perakende sektörüne yönelik görüşe açılan 2 mevzuat taslağı değerlendirildi. Toplantıda sektörün önümüzdeki süreçte ne tür aksiyonlar alması gerektiği de konuşuldu. 

Kızıltan: “Yeni yasanın geçerlilik tarihi 1 Ocak 2021 olmalı”
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan mevzuat taslağına yönelik MTSO tarafından hazırlanan rapor hakkında bilgi veren Başkan Kızıltan şunları söyledi: 
“Türkiye genelinde tek ses olup perakende sektörünün ulusal ve uluslararası sermaye şirketleri karşısında yaşadığı sıkıntıları anlatıp milli gelirin eşit dağılmasının engellendiğini vurgulamamız üzerine yeni bir düzenlemeye gidildi. Ancak bu düzenlemeden Ulusal ve uluslararası sermaye şirketleri bizden önce haberdar olarak zincir marketlerin ruhsat sayılarını artırdı. Orantısız güç uygulamayı sürdürdü. Biz de hazırlanan yeni taslak için hazırladığımız raporda şu görüşlere yer verdik. Zincir marketlerin ilk kuruluş amaçlarına yani yalnızca gıda satışına geri dönmelerini istedik. Aynı zamanda bu yasanın 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olmasını talep ettik. Biliyoruz ki bu yasanın çıkacağını bilen firmalar birçok yerde ruhsat aldı. O ruhsatlarla yeni yerler açılmasının da engellenmesini talep ettik. Ruhsat almasına rağmen belli bir süre açmayanların da bu yasaya tabi tutulmasını istedik. Bu firmaların büyük bölümünün kiracı olduğunu biliyoruz. Başka yere taşınırlarsa yeni alacağı ruhsatın da yeni yasaya tabi olmasını istedik.”
Pandemi ile birlikte artan online alışverişlerin de sektörü tehdit etmeye başladığının vurgulandığı toplantıda sorunun çözümü için güç birliğine gidilmesi, ortak bir online platform kurulması gerekliliği dile getirildi. Pandemi sonrasında da online alışverişin hız kesmeden yoluna devam edeceği ve acımasız bir sürecin hızla yaklaştığı ifade edildi. Bu süreçle sektörel kümelenme aracılığıyla mücadele edilebileceği vurgulandı. Günü kurtarmaktan öte ileriye yönelik adımlar atılmasının önemi dile getirildi. 

Mersin HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersinblokhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.