lösev

Müzik İnsan Bedenini Nasıl Etkiliyor

Genel 02.03.2021 - 14:14, Güncelleme: 02.03.2021 - 14:14 3115+ kez okundu.
 

Müzik İnsan Bedenini Nasıl Etkiliyor

Müzik İnsan Bedenini Nasıl Etkiliyor?

Müzik, mutluluk ve hüzün gibi duyguları tetiklemesinin yanısıra sosyal değişime de ön ayak olan bir güç. Uzmanlar müziğin tedavi edici ve iyileştirici etkileri olduğunu da söylüyor ve bu etkilerin nasıl ortaya çıktığını anlamaya çalışıyor. Kemanın yatıştırıcı tınıları ve dansçıların zarif hareketleri, kemoterapi gibi ağır tıbbi tedavi gören hastaların yaşadıklarını bir süreliğine de olsa unutmalarını sağlıyor. Müzisyen Martha Vance, “Müzik, anksiyete seviyesini düşürüyor ve hastaların ihtiyacı olan ilaç miktarının azaltılmasını sağlıyor,” diyor. Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden uzmanlar, müziğin insan bedenini nasıl etkilediğini araştırıyor. Georgetown Üniversitesi'nden Julia Langley, “Bilimin ilaç ya da diğer tedavi yöntemlerini araştırdığı gibi sanatın etkilerini de araştırırsak, hastayı bir bütün olarak nasıl daha iyi tedavi edebileceğimizi daha iyi anlarız,” diyor. Ünlü opera sanatçısı Renee Fleming, uzman David Jangraw’ın yürüttüğü çalışmaya katılıyor. Ulusal Sağlık Enstitüsü uzmanı Doktor David Jangraw, “Beynin belirli kısımlarını incelemek için kişinin şarkı söylemesini, bir müzik enstrümanı çalmasını ya da müzik yapma sürecinin herhangibir aşamasına katılmasını sağlamak gerekiyor,” diyor. Konuştuğu ya da şarkı söylediği sırada Renee Fleming’in beyin taraması yapılmış. Uzmanlara göre müziği algılamak, son derece karmaşık bir zihinsel süreç. Müziği zihinde hayal edip canlandırmaksa çok daha zor. Müzik, beynin bazı bölümlerini canlandırarak iyileşme sürecini hızlandırabilir. Jangraw, “Nöroloji bilimi, müzik yaptığımız sırada beynin hangi bölümlerinin aktif olduğunu, hangi bölümlerininse bir hastalık, yaralanma ya da bozukluktan etkilendiğini anlamamıza yardımcı olabilir. Müzik, beynin hasarlı kısımlarının onarımı için de katkı sağlayabilir,” diyor. Müzik öğrenmek ya da bir enstrüman çalmak, sadece hastalıktan iyileşme sürecini hızlandırmakla kalmıyor, aynı zamanda çocuklarda dil becerisini geliştiriyor, akademik başarıyı yükseltiyor ve beyni canlı tutuyor.
Müzik İnsan Bedenini Nasıl Etkiliyor?

Müzik, mutluluk ve hüzün gibi duyguları tetiklemesinin yanısıra sosyal değişime de ön ayak olan bir güç. Uzmanlar müziğin tedavi edici ve iyileştirici etkileri olduğunu da söylüyor ve bu etkilerin nasıl ortaya çıktığını anlamaya çalışıyor.

Kemanın yatıştırıcı tınıları ve dansçıların zarif hareketleri, kemoterapi gibi ağır tıbbi tedavi gören hastaların yaşadıklarını bir süreliğine de olsa unutmalarını sağlıyor.

Müzisyen Martha Vance, “Müzik, anksiyete seviyesini düşürüyor ve hastaların ihtiyacı olan ilaç miktarının azaltılmasını sağlıyor,” diyor.

Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden uzmanlar, müziğin insan bedenini nasıl etkilediğini araştırıyor.

Georgetown Üniversitesi'nden Julia Langley, “Bilimin ilaç ya da diğer tedavi yöntemlerini araştırdığı gibi sanatın etkilerini de araştırırsak, hastayı bir bütün olarak nasıl daha iyi tedavi edebileceğimizi daha iyi anlarız,” diyor.

Ünlü opera sanatçısı Renee Fleming, uzman David Jangraw’ın yürüttüğü çalışmaya katılıyor.

Ulusal Sağlık Enstitüsü uzmanı Doktor David Jangraw, “Beynin belirli kısımlarını incelemek için kişinin şarkı söylemesini, bir müzik enstrümanı çalmasını ya da müzik yapma sürecinin herhangibir aşamasına katılmasını sağlamak gerekiyor,” diyor.

Konuştuğu ya da şarkı söylediği sırada Renee Fleming’in beyin taraması yapılmış.

Uzmanlara göre müziği algılamak, son derece karmaşık bir zihinsel süreç. Müziği zihinde hayal edip canlandırmaksa çok daha zor.

Müzik, beynin bazı bölümlerini canlandırarak iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Jangraw, “Nöroloji bilimi, müzik yaptığımız sırada beynin hangi bölümlerinin aktif olduğunu, hangi bölümlerininse bir hastalık, yaralanma ya da bozukluktan etkilendiğini anlamamıza yardımcı olabilir. Müzik, beynin hasarlı kısımlarının onarımı için de katkı sağlayabilir,” diyor.

Müzik öğrenmek ya da bir enstrüman çalmak, sadece hastalıktan iyileşme sürecini hızlandırmakla kalmıyor, aynı zamanda çocuklarda dil becerisini geliştiriyor, akademik başarıyı yükseltiyor ve beyni canlı tutuyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersinblokhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.