lösev

Prof. Dr. Özlü: Solunum yolu enfeksiyonu sonrası öksürükler kalıcı olabilir

Sağlık (AA) - Anadolu Ajansı | 27.04.2023 - 14:41, Güncelleme: 27.04.2023 - 14:41 1036+ kez okundu.
 

Prof. Dr. Özlü: Solunum yolu enfeksiyonu sonrası öksürükler kalıcı olabilir

Prof. Dr. Özlü: Solunum yolu enfeksiyonu sonrası öksürükler kalıcı olabilir

Selçuk BAŞAR-Aleyna KESKİN/TRABZON, (DHA)- KARADENİZ Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Özellikle alerjik yapısı olanlar, aşırı duyarlı olan bünyelerde geçmeyen bir türlü düzelmeyen öksürükler kalıcı olabiliyor. Enfeksiyon sonrası aylarca uzayan, bir türlü geçmeyen inatçı öksürükler varsa bunu mutlaka çözümlemek lazım” dedi. KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü grip ile başlayıp, ardından uzun süren öksürük ile devam eden sürecin araştırılması gerektiğini söyledi. Özellikle alerjik durumu olanlarda öksürüğün kalıcı olabileceğine değinen Prof. Dr. Özlü, “Bu yıl genelde solunum yolu enfeksiyonları sık tekrarladı ve uzun sürdü. Pek çok hastamız bu şekilde tekrarlayan enfeksiyon bulguları ile geliyor. Birkaç gün rahat ediyor sonra tekrar sorunlar başlıyor. Aylarca süren kalıcı öksürükler oluyor. Hakikaten bu sene bence solunum yolu enfeksiyonları açısından hem çocuklar hem yetişkinler zor bir dönem geçiriyoruz. Hala tamamıyla temizlenmiş değil. Ama havalar ısındıkça bunların zamanla azaldığını görüyorum ben" dedi. 'ÖZEL TEDAVİLER GEREKEBİLİR' Aylarca uzayan inatçı öksürüklerin çözümlenmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Özlü "Önümüzdeki dönemde bu sorunların tamamen geride kalacağını ümit ediyorum. Ama özellikle alerjik yapısı olanlar aşırı duyarlı olan bünyelerde geçmeyen bir türlü düzelmeyen öksürükler kalıcı olabiliyor. Özellikle bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte bu bahar alerjisi ile beraber bu durum daha da tetiklenebilir. Onun için böyle enfeksiyon sonrası aylarca uzayan, bir türlü geçmeyen inatçı öksürükler varsa bunu mutlaka çözümlemek lazım. Altında bir astım ya da alerjik zemin olabilir. Ona yönelik özel tedaviler gerekebilir” diye konuştu. (DHA) FOTOĞRAFLI
Prof. Dr. Özlü: Solunum yolu enfeksiyonu sonrası öksürükler kalıcı olabilir

Selçuk BAŞAR-Aleyna KESKİN/TRABZON, (DHA)- KARADENİZ Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Özellikle alerjik yapısı olanlar, aşırı duyarlı olan bünyelerde geçmeyen bir türlü düzelmeyen öksürükler kalıcı olabiliyor. Enfeksiyon sonrası aylarca uzayan, bir türlü geçmeyen inatçı öksürükler varsa bunu mutlaka çözümlemek lazım” dedi.

KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü grip ile başlayıp, ardından uzun süren öksürük ile devam eden sürecin araştırılması gerektiğini söyledi. Özellikle alerjik durumu olanlarda öksürüğün kalıcı olabileceğine değinen Prof. Dr. Özlü, “Bu yıl genelde solunum yolu enfeksiyonları sık tekrarladı ve uzun sürdü. Pek çok hastamız bu şekilde tekrarlayan enfeksiyon bulguları ile geliyor. Birkaç gün rahat ediyor sonra tekrar sorunlar başlıyor. Aylarca süren kalıcı öksürükler oluyor. Hakikaten bu sene bence solunum yolu enfeksiyonları açısından hem çocuklar hem yetişkinler zor bir dönem geçiriyoruz. Hala tamamıyla temizlenmiş değil. Ama havalar ısındıkça bunların zamanla azaldığını görüyorum ben" dedi.

'ÖZEL TEDAVİLER GEREKEBİLİR'

Aylarca uzayan inatçı öksürüklerin çözümlenmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Özlü "Önümüzdeki dönemde bu sorunların tamamen geride kalacağını ümit ediyorum. Ama özellikle alerjik yapısı olanlar aşırı duyarlı olan bünyelerde geçmeyen bir türlü düzelmeyen öksürükler kalıcı olabiliyor. Özellikle bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte bu bahar alerjisi ile beraber bu durum daha da tetiklenebilir. Onun için böyle enfeksiyon sonrası aylarca uzayan, bir türlü geçmeyen inatçı öksürükler varsa bunu mutlaka çözümlemek lazım. Altında bir astım ya da alerjik zemin olabilir. Ona yönelik özel tedaviler gerekebilir” diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersinblokhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.