lösev

Mersin’de tıbbi atıklar, evsel atığa çevrilerek berteraf ediliyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 12.10.2022 - 10:50, Güncelleme: 12.10.2022 - 10:50 7270+ kez okundu.
 

Mersin’de tıbbi atıklar, evsel atığa çevrilerek berteraf ediliyor

Mersin Büyükşehir Belediyesince, Merkez Katı Atık Düzenli Depolama sahasında yer alan Tıbbı Atık Sterilizasyon Tesisinde.

Mersin Büyükşehir Belediyesince, Merkez Katı Atık Düzenli Depolama sahasında yer alan Tıbbı Atık Sterilizasyon Tesisinde, her gün ortalama 9 ton tıbbi atığın bertaraf edildiği bildirildi. Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi koordinesinde sağlık kuruluşlarının faaliyetleri sonucu oluşan tıbbi atıklar düzenli olarak toplanıyor. Nisan 2019’dan bu yana, 10 milyon 128 bin 77 kilogram tıbbi atık sterilize edilerek bertaraf edildi. Son teknoloji ekipmanlar ile işleme tabii tutulan atıklar, 135-145 santigrat derecede 3 bar basınçla sterilize ediliyor. Bu işlemle tıbbi atıkların çöp olmasının ve doğaya zarar vermesinin önüne geçiliyor. Ayrıca tıbbi atıklardan dolayı oluşabilecek riskler de en aza indirilerek hem çevre hem de toplum sağlığı korunuyor. “Tıbbi atıkların bertarafında kimyasal kullanılmıyor” KALDE Enerji Tıbbi Atık Tesisi Müdürü Deniz Sünkür, Mersin Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Sahası içerisinde bulunan Tıbbi Atık Tesisinin faaliyetleri hakkında bilgi verirken, “Mersin il genelinde 50’si büyük üretici olmak üzere, toplamda 820 adet sağlık kuruluşunun faaliyetleri sonucunda oluşan tıbbi atıkların tamamı, 3 adet lisanslı ve özel donanımlı aracımızla tesisimize taşınmakta. Burada sterilizasyon işlemleri gerçekleştirildikten sonra nihai bertarafı sağlanmakta. Saatte 1 ton kapasiteli tesisimizde, tıbbi atıklar sterilizasyon işleminin ardından evsel atık niteliği kazanmaktadır. Günde ortalama 9 ton civarında tıbbi atık sağlık kuruluşlarından toplanıyor ve tesisimize taşınıyor” dedi. Sterilizasyon sürecini de anlatan Sünkür, “Tesisimizde bu atıklar konteynırlara boşaltılıyor. Sterilizasyon işlemi yaklaşık 40 dakika kadar sürüyor. Herhangi bir kimyasal kullanmıyoruz. Sadece yüksek sıcaklıkta basınç ve yüksek kızgın buhar kullanıyoruz. Daha sonra sterilize edilmiş atıklar tesisimize gelirken tıbbi atık hüviyetindeyken, işlemlerinin ardından evsel atık kimliği kazanıyor. Katı atık sahasında bize gösterilen bölgeye, evsel atık olarak bertaraf ediyoruz” diye konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediyesince, Merkez Katı Atık Düzenli Depolama sahasında yer alan Tıbbı Atık Sterilizasyon Tesisinde.

Mersin Büyükşehir Belediyesince, Merkez Katı Atık Düzenli Depolama sahasında yer alan Tıbbı Atık Sterilizasyon Tesisinde, her gün ortalama 9 ton tıbbi atığın bertaraf edildiği bildirildi.
Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi koordinesinde sağlık kuruluşlarının faaliyetleri sonucu oluşan tıbbi atıklar düzenli olarak toplanıyor. Nisan 2019’dan bu yana, 10 milyon 128 bin 77 kilogram tıbbi atık sterilize edilerek bertaraf edildi. Son teknoloji ekipmanlar ile işleme tabii tutulan atıklar, 135-145 santigrat derecede 3 bar basınçla sterilize ediliyor. Bu işlemle tıbbi atıkların çöp olmasının ve doğaya zarar vermesinin önüne geçiliyor. Ayrıca tıbbi atıklardan dolayı oluşabilecek riskler de en aza indirilerek hem çevre hem de toplum sağlığı korunuyor.

“Tıbbi atıkların bertarafında kimyasal kullanılmıyor”
KALDE Enerji Tıbbi Atık Tesisi Müdürü Deniz Sünkür, Mersin Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Sahası içerisinde bulunan Tıbbi Atık Tesisinin faaliyetleri hakkında bilgi verirken, “Mersin il genelinde 50’si büyük üretici olmak üzere, toplamda 820 adet sağlık kuruluşunun faaliyetleri sonucunda oluşan tıbbi atıkların tamamı, 3 adet lisanslı ve özel donanımlı aracımızla tesisimize taşınmakta. Burada sterilizasyon işlemleri gerçekleştirildikten sonra nihai bertarafı sağlanmakta. Saatte 1 ton kapasiteli tesisimizde, tıbbi atıklar sterilizasyon işleminin ardından evsel atık niteliği kazanmaktadır. Günde ortalama 9 ton civarında tıbbi atık sağlık kuruluşlarından toplanıyor ve tesisimize taşınıyor” dedi.

Sterilizasyon sürecini de anlatan Sünkür, “Tesisimizde bu atıklar konteynırlara boşaltılıyor. Sterilizasyon işlemi yaklaşık 40 dakika kadar sürüyor. Herhangi bir kimyasal kullanmıyoruz. Sadece yüksek sıcaklıkta basınç ve yüksek kızgın buhar kullanıyoruz. Daha sonra sterilize edilmiş atıklar tesisimize gelirken tıbbi atık hüviyetindeyken, işlemlerinin ardından evsel atık kimliği kazanıyor. Katı atık sahasında bize gösterilen bölgeye, evsel atık olarak bertaraf ediyoruz” diye konuştu.

Mersin HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersinblokhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.