lösev
Eda YÜKSEL
Köşe Yazarı
Eda YÜKSEL
 

İslam'ın şartı beş, altıncısı insaf demişler

İSLAMIN ŞARTI BEŞ, ALTINCISI İNSAF DEMİŞLER                                                                                        “Dünya ahiretin tarlasıdır. “  (Hadis-i Şerif) Atalarımız “İslam’ın şartı beş ise; altıncısı, insaflı olmaktır.” Demiştir. İslam’ın şartı beş: “ Kelime-i şehadet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, hacca gitmek, zekât vermek, İslam’ın temel beş buyruğudur. Peki, niye insaf, insaf ne demek? İnsaf: Adalet duygusu anlamına gelmektedir. Adalet duygusunda; kanatlarını sallayan kuşları, tıflâne gülüşleri isteriz elbette. İnsaflı olmakta herkese hakkını vermek, adalet duygusunu göstermektir. -Ee, ne düşünüyorsunuz? Kime taş atıp da kolumu yorayım. Sonrası ne mi olur? Nabzına baktı, kalbine eğildi, soluk alışını dinledi, ağır ağır başını yana doğru birden bırakıverdi.  “Evvel ahir kelamın Allah, Bereket versin Dünya  Eski dünya” (Köprüler Yıkıldı, s.55,2020) Dünya batık bir sefinedir, kızgın güneş altında beklediğimiz. Kimi yüzleri ise yanmış buğday tarlasına benzetiriz. Dünya için ekip-biçen, çölün içinde kendini cennet bahçesinde sanan, böylece bir insan daha batık sefine içinde buharlaştığını, yağmura karıştığını, ışıklar içinde zoka ağzında olduğunu, fark edemez. Koynunuzdaki çiçekleri çıkartınız, gönlünüzdeki muhabbeti, insanın insana ayrımı olmaz. Bir iki dakikalık tiyatro perdesindeyiz. Oyuncular belli, kostüm belli, hepimizin farklı görevleri var olmasına rağmen hepimiz bir çatı altına nail olduk. Gidenimiz aynı, gelenimiz aynı. Siyah gözlerinizin alt kısımlarını maviye bakan yamacımızda beyaz külahımızı giyinceye kadar cihetimizi bulalım. Kentler ve gürültüler arasına sıkışmış logolarda boğulup, gösterişlerini küçük iskemlelerin üzerinde yapanların, nurani bir tebessüm gösterenlerin, hıfzettiği kalın tahtalar üzerinde toprak, sonsuz barınağın girişinde. Beni yarı cansız bir şekilde uyandırmışlar. Görmesem de uzaktan tanıdım onu. Yazılanlar tümüyle yavaş yavaş silindi. Bağırıp çağırmaya neredeyse hazırım. Yağmurlu bir günde evime sırılsıklam döndüm, yoksunluktan…”İnsaf kaç kez söyledim size bunları.”  
Ekleme Tarihi: 11 Ekim 2020 - Pazar

İslam'ın şartı beş, altıncısı insaf demişler

İSLAMIN ŞARTI BEŞ, ALTINCISI İNSAF DEMİŞLER
                                                                                       “Dünya ahiretin tarlasıdır. “  (Hadis-i Şerif)
Atalarımız “İslam’ın şartı beş ise; altıncısı, insaflı olmaktır.” Demiştir. İslam’ın şartı beş: “ Kelime-i şehadet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, hacca gitmek, zekât vermek, İslam’ın temel beş buyruğudur. Peki, niye insaf, insaf ne demek? İnsaf: Adalet duygusu anlamına gelmektedir. Adalet duygusunda; kanatlarını sallayan kuşları, tıflâne gülüşleri isteriz elbette. İnsaflı olmakta herkese hakkını vermek, adalet duygusunu göstermektir. -Ee, ne düşünüyorsunuz? Kime taş atıp da kolumu yorayım. Sonrası ne mi olur? Nabzına baktı, kalbine eğildi, soluk alışını dinledi, ağır ağır başını yana doğru birden bırakıverdi. 
“Evvel ahir kelamın Allah,
Bereket versin
Dünya 
Eski dünya” (Köprüler Yıkıldı, s.55,2020)
Dünya batık bir sefinedir, kızgın güneş altında beklediğimiz. Kimi yüzleri ise yanmış buğday tarlasına benzetiriz. Dünya için ekip-biçen, çölün içinde kendini cennet bahçesinde sanan, böylece bir insan daha batık sefine içinde buharlaştığını, yağmura karıştığını, ışıklar içinde zoka ağzında olduğunu, fark edemez. Koynunuzdaki çiçekleri çıkartınız, gönlünüzdeki muhabbeti, insanın insana ayrımı olmaz. Bir iki dakikalık tiyatro perdesindeyiz. Oyuncular belli, kostüm belli, hepimizin farklı görevleri var olmasına rağmen hepimiz bir çatı altına nail olduk. Gidenimiz aynı, gelenimiz aynı. Siyah gözlerinizin alt kısımlarını maviye bakan yamacımızda beyaz külahımızı giyinceye kadar cihetimizi bulalım. Kentler ve gürültüler arasına sıkışmış logolarda boğulup, gösterişlerini küçük iskemlelerin üzerinde yapanların, nurani bir tebessüm gösterenlerin, hıfzettiği kalın tahtalar üzerinde toprak, sonsuz barınağın girişinde. Beni yarı cansız bir şekilde uyandırmışlar. Görmesem de uzaktan tanıdım onu. Yazılanlar tümüyle yavaş yavaş silindi. Bağırıp çağırmaya neredeyse hazırım. Yağmurlu bir günde evime sırılsıklam döndüm, yoksunluktan…”İnsaf kaç kez söyledim size bunları.”

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersinblokhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.