lösev
Elife EVRAN
Köşe Yazarı
Elife EVRAN
 

DOĞADA GELECEK VAR !

Doğa, soluduğumuz hava , tüm canlıların ortak yaşam alanı , gelecek nesillerimizin teminatı , kısacası sadece bugünümüz değil yarınımız... İnsanoğluna verilmiş en büyük nimet. Bazen kafa dinlenilecek bir yer , bazen bir mesire alanı , bazen bir yürüyüş yeri yani doğa eşittir insan... Fakat buna rağmen kıymetini ne kadar da az biliyoruz... Dünyada yeşil alanların korunmasına yönelik sayısız proje ,politikalar ve sayısız çalışma yapılıyor. Dünya Ekonomi Forumu'nda Yale ve Columbia Üniversitelerinin ortak olarak yayınladığı rapora göre her yıl dünyanın en yeşil on ülkesi açıklanıyor. Bu rapora göre; İzlanda , dünyanın en güzel ülkelerinden birisi ve çevre politikalarına gösterdikleri önem hiç düşmüyor. Bununla birlikte İzlanda halkı , jeotermal enerji kaynaklarını kullanmanın önemine fazlasıyla önem veriyor. Ayrıca ülkenin en çok kullanılan elektrik ve ısınma enerjisi ise hidrojen. Ülkede kullanılan toplam enerjinin %82'si hidrojen ve jeotermal kaynaklardan elde ediliyor. Kömür, üretilen enerjinin sadece %18'inde kullanılıyor. İzlanda 93,5'lik oranla ilk sırada yer alırken bu oranı sırasıyla 89,1'lik oranla İsviçre 2.sırada takip ediyor. İsviçre hükümeti çöp atımlarını ücretli hale getirdi ve halk da ekolojiyle oldukça önem veriyor. Kosta Rika 86,4'luk oranla 3. sırada , ayrıca Kosta Rika'ya son beş yılda beş milyon ağaç dikildi. İsveç 86'lık oranla 4.sırada , başkent Stockholm'ü gezerken dikkatinizi çeken ilk şey ekoloji dostu ürünler. Bu sayıyı sırasıyla Norveç 81,1 oranla 5.sırada , Mauritius 80,6 oranla 6.sırada , Fransa 78,2 oranla 7.sırada , Avusturya oranla 78,1 8.sırada , Küba 78,1 oranla 9.sırada , Kolombiya 76,8 oranla 10.sırada takip ediyor. Dünya yeşil alanlarının korunması konusunda bu kadar önem verirken bizlerde cennet ülkemizin yeşil alanlarının korunması konusunda gereken önemi vermeli , doğamızı temiz tutmalı ve yeşil alanlarımıza sahip çıkmalıyız... Sağlık ve esenlikle. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle...
Ekleme Tarihi: 22 Mart 2021 - Pazartesi

DOĞADA GELECEK VAR !

Doğa, soluduğumuz hava , tüm canlıların ortak yaşam alanı , gelecek nesillerimizin teminatı , kısacası sadece bugünümüz değil yarınımız...
İnsanoğluna verilmiş en büyük nimet.
Bazen kafa dinlenilecek bir yer , bazen bir mesire alanı , bazen bir yürüyüş yeri yani doğa eşittir insan...
Fakat buna rağmen kıymetini ne kadar da az biliyoruz...

Dünyada yeşil alanların korunmasına yönelik sayısız proje ,politikalar ve sayısız çalışma yapılıyor.
Dünya Ekonomi Forumu'nda Yale ve Columbia Üniversitelerinin ortak olarak yayınladığı rapora göre her yıl dünyanın en yeşil on ülkesi açıklanıyor.
Bu rapora göre;
İzlanda , dünyanın en güzel ülkelerinden birisi ve çevre politikalarına gösterdikleri önem hiç düşmüyor.
Bununla birlikte İzlanda halkı , jeotermal enerji kaynaklarını kullanmanın önemine fazlasıyla önem veriyor. Ayrıca ülkenin en çok kullanılan elektrik ve ısınma enerjisi ise hidrojen.
Ülkede kullanılan toplam enerjinin %82'si hidrojen ve jeotermal kaynaklardan elde ediliyor. Kömür, üretilen enerjinin sadece %18'inde kullanılıyor.
İzlanda 93,5'lik oranla ilk sırada yer alırken bu oranı sırasıyla 89,1'lik oranla İsviçre 2.sırada takip ediyor. İsviçre hükümeti çöp atımlarını ücretli hale getirdi ve halk da ekolojiyle oldukça önem veriyor.
Kosta Rika 86,4'luk oranla 3. sırada , ayrıca Kosta Rika'ya son beş yılda beş milyon ağaç dikildi.
İsveç 86'lık oranla 4.sırada , başkent Stockholm'ü gezerken dikkatinizi çeken ilk şey ekoloji dostu ürünler.
Bu sayıyı sırasıyla Norveç 81,1 oranla 5.sırada , Mauritius 80,6 oranla 6.sırada , Fransa 78,2 oranla 7.sırada , Avusturya oranla 78,1 8.sırada , Küba 78,1 oranla 9.sırada , Kolombiya 76,8 oranla 10.sırada takip ediyor.

Dünya yeşil alanlarının korunması konusunda bu kadar önem verirken bizlerde cennet ülkemizin yeşil alanlarının korunması konusunda gereken önemi vermeli , doğamızı temiz tutmalı ve yeşil alanlarımıza sahip çıkmalıyız...

Sağlık ve esenlikle. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle...
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersinblokhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.