Adanalı Öğrencilerin Su Altı Aracı Dünya Finaline Katılacak

Adanalı ‘ALESTA’ teknoloji takımı, yapay zeka destekli su altı aracıyla Mısır’da ödül alarak Kanada’daki dünya finallerine katılma hakkı kazandı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Adanalı Öğrencilerin Su Altı Aracı Dünya Finaline Katılacak

Adana’da lise öğrencilerinden oluşan ve Seyhan Gençlik Merkezi tarafından desteklenen ‘ALESTA’ teknoloji takımı, yapay zeka ve kamera destekli su altı araçları geliştirerek Kanada’da düzenlenecek MATE-ROV Su Altı Sistemleri Yarışması Dünya Finalleri’ne katılma hakkı kazandı.

2019 yılında kurulan takım, geliştirdiği otonom veya uzaktan kumandayla hareket edebilen su altı araçlarıyla 7 yıldır TEKNOFEST’te yer alıyor. ‘ALESTA’ takımı, daha önce ‘İnsansız Su Altı Sistemleri’, ‘En Özgün Yazılım’ ve ‘En İyi Takım Ruhu’ kategorilerinde ödüller elde ederken, uluslararası yarışmalarda da dereceler elde etti.

‘Fırtına’ Adlı Araç Dünya Finaline Gidiyor

Öğrenciler, son projeleri olarak hassas kavrama yeteneğine sahip 3 eksenli robotik kol ve 6 motorlu itki sistemiyle donatılmış bir su altı aracı geliştirdi. ‘Fırtına’ adı verilen bu araç, 60 metre derinliğe inebiliyor ve su altındaki nesneleri sınıflandırıp robotik koluyla toplayabiliyor.

Mısır’da düzenlenen Deniz İleri Teknoloji Eğitimi-Uzaktan Kumandalı Araç Yarışması’na (MATE-ROV) katılan takım, bu araçla ‘En İyi İletişim Sistemi’ ödülünü aldı. Bu başarı, Kanada’da 23-27 Haziran tarihleri arasında yapılacak olan MATE-ROV Su Altı Sistemleri Yarışması Dünya Finalleri’ne katılım biletini getirdi.

Adana Fen Lisesi laboratuvarları ve Çukurova Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yarışma hazırlıklarını sürdüren gençler, dünya finalinde birinci olmayı hedefliyor.

Öğrenciler ve Danışmanlardan Destek Açıklamaları

Takım danışmanı ve bilişim teknolojileri öğretmeni Osman Onur Dilci, su altı araştırmaları ve arama-kurtarma görevlerini yerine getirebilecek robotlar tasarladıklarını belirtti. İmkanları ve becerileri geliştirmeye odaklandıklarını söyleyen Dilci, sürdürülebilir bir üye eğitim süreciyle takımı büyüttüklerini ifade etti.

Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Seyhan Gençlik Merkezi’nin takım mentörü Sinan Çakıcı, öğrencilere malzeme, konaklama, kamp ve ulaşım gibi konularda destek sağladıklarını kaydetti.

Takım kaptanı 10. sınıf öğrencisi Mehmet Ulaç Girgin, projede yazılım ve mekanik alanlarında çalıştığını dile getirdi. Mısır’daki başarılarının ardından Kanada’ya gitmeye hak kazandıklarını belirten Girgin, dünya finalinde en iyi başarıyı hedeflediklerini ve farklı takımlarla etkileşim kurarak bilgi alışverişinde bulunmak istediklerini söyledi.

10. sınıf öğrencisi Buğlem Nisan Ekinci ise aracın mekanik ve programlama kısımlarıyla ilgilendiğini anlattı. Okulda öğrendiği teorik bilgileri bu proje sayesinde pratiğe dökme fırsatı bulduğunu vurgulayan Ekinci, programlama bilgilerini çizim ve tasarımla somutlaştırdığını belirtti.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Adanalı Öğrencilerin Su Altı Aracı Dünya Finaline Katılacak
Adanalı Öğrencilerin Su Altı Aracı Dünya Finaline Katılacak
Türk Devletleri Uzay Teknolojilerinde Ortaklık Kuruyor
Türk Devletleri Uzay Teknolojilerinde Ortaklık Kuruyor
Türkiye’de İlk Uzaktan Böbrek Taşı Ameliyatı İstanbul’dan Muş’a Başarıyla Gerçekleştirildi
Türkiye’de İlk Uzaktan Böbrek Taşı Ameliyatı İstanbul’dan Muş’a Başarıyla Gerçekleştirildi
Türk Telekom’dan Çifte Başarı CDP İklim ve Su Güvenliği Programlarında Liderliğini Tescilledi
Türk Telekom’dan Çifte Başarı CDP İklim ve Su Güvenliği Programlarında Liderliğini Tescilledi
Elon Musk OpenAI Davasını Kaybetti Zaman Aşımı Nedeniyle Kapatıldı
Elon Musk OpenAI Davasını Kaybetti Zaman Aşımı Nedeniyle Kapatıldı
Antarktika Buzullarında Milyonlarca Yıllık Yıldız Tozu Keşfedildi
Antarktika Buzullarında Milyonlarca Yıllık Yıldız Tozu Keşfedildi
Haberin Doğru Adresi
Mersin Blok Haber

Tarafsız, objektif ve en etkili organik haberleriyle Türkiyenin en iyi haber sitesidir.

2025 Logo Haber © Tüm hakları saklıdır. İBT Haber Teması