NVIDIA, Windows cihazlar için tasarladığı yeni yapay zeka ve grafik yongası RTX Spark’ı duyurdu. Petaflop seviyesinde işlem gücü ve düşük enerji tüketimi sunan yonga, birçok yeni dizüstü bilgisayarda yer alacak.
NVIDIA, Computex etkinliğinde Windows işletim sistemli dizüstü ve kompakt masaüstü bilgisayarlar için tasarlanan yeni yapay zeka ve grafik işlemci birimi RTX Spark’ı duyurdu. Bu yeni yonga, NVIDIA’nın daha önce tanıttığı 3.999 dolarlık DGX Spark yapay zeka mini masaüstü cihazının taşınabilir ve Windows odaklı bir versiyonu olarak konumlandırılıyor.
Engadget’in haberine göre NVIDIA, RTX Spark’ın detaylı teknik özelliklerini tam olarak açıklamamış olsa da, yonganın 1 petaflop seviyesinde yapay zeka işlem gücü sunduğunu belirtti. Yapılandırmasında 6.144 adet Blackwell RTX çekirdeği ve 20 adet Mediatek Arm CPU çekirdeği bulunuyor.
Şirket, RTX Spark’ın performansının mobil RTX 5070 grafik işlemcisine yakın olduğunu ancak çok daha düşük güç tüketimiyle çalıştığını vurguluyor. Bu yeni yonga, 16 GB ile 128 GB arasında değişebilen geniş birleşik bellek havuzundan doğrudan yararlanabiliyor.
RTX Spark’ın güç tüketimi, tek haneli watt değerlerinden başlayıp 80W’a kadar çıkabiliyor. NVIDIA, bu yonganın Adobe Premiere ve Photoshop gibi uygulamaları optimize etmek amacıyla Adobe ile iş birliği içinde geliştirildiğini de açıkladı. Adobe’nin Premiere, Photoshop ve Substance uygulamaları için güncellemelerin RTX Spark ile eş zamanlı olarak yayınlanması bekleniyor.
NVIDIA’ya göre RTX Spark, Surface Laptop Ultra ve Dell XPS 16 gibi yeni nesil dizüstü bilgisayarların yanı sıra, tüm büyük OEM üreticilerinin sistemlerinde yer alacak. ASUS, Dell, HP, Lenovo, Microsoft Surface ve MSI markalarından RTX Spark destekli Windows dizüstü ve kompakt masaüstü bilgisayarlar bu sonbaharda piyasaya sürülecek. Acer ve GIGABYTE modellerinin ise daha sonraki bir tarihte satışa sunulması planlanıyor.
Yorum Yap