Mersin’de Kore Gazisi Hayatını Kaybetti

Tarsus’ta yaşayan ve 5 Kore Gazisinden bir olan Sami Tellioğlu’nun vefat haberi, ailesi ve sevenlerini yasa boğdu. Hayatını kaybeden Tellioğlu bu gün saat 14:30’da Tarsus Şehir Mezarlığında düzenlenecek olan tören ile son yolculuğuna uğurlanacak. Sami Tellioğlu’nun vefatı ile birlikte ilçede yaşayan sadece 4 Kore Gazisi kaldı. Kore Savaşı nedenleri nedir? Kore Savaşı’na Türkiye neden katıldı?…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Mersin’de Kore Gazisi Hayatını Kaybetti

Tarsus’ta yaşayan ve 5 Kore Gazisinden bir olan Sami Tellioğlu’nun vefat haberi, ailesi ve sevenlerini yasa boğdu. Hayatını kaybeden Tellioğlu bu gün saat 14:30’da Tarsus Şehir Mezarlığında düzenlenecek olan tören ile son yolculuğuna uğurlanacak.

Sami Tellioğlu’nun vefatı ile birlikte ilçede yaşayan sadece 4 Kore Gazisi kaldı.

Kore Savaşı nedenleri nedir? Kore Savaşı’na Türkiye neden katıldı?
Kore Savaşı 25 Haziran 1950’de, Çin ve Sovyetler Birliği destekli Kuzey Kore ile ABD destekli Güney Kore arasında başladı. 25 Haziran 1950’de Kuzey Kore, Güney Kore’yi işgal etti ve sınır hattı boyunca çatışmalar yaşandı. ABD önderliğindeki Birleşmiş Milletler, Güney Kore’ye desteğe gelen ilk kuvvet oldu. Bunun üzerine Çin ve Sovyetler Birliği, Kuzey Kore’ye savaş süresi boyunca destek verdi.

Türkiye’nin Kore Savaşı’na katılması

Türkiye, TBMM onayı olmadan Kore Savaşı için asker gönderdi. Bu kararı almadaki en büyük etken, dönemin Demokrat Parti hükümetinin Sovyetler Birliği tehdidine karşı NATO’ya katılabilme fırsatıydı.
– Tuğgeneral Tahsin Yazıcı emrindeki 259 subay, 18 askeri memur, 4 sivil memur, 395 astsubayi 4 bin 414 erbaş ve erden oluşan 1. Türk Tugayı, 17 Eylül 1950 tarihinde Hatay’ın İskenderun limanından yola çıktı ve 12 Ekim 1950’de ilk ekip Pusan Limanı’na vardı.
– 17 Ekim 1950 tarihinde de ana ekip limana ulaştı.
– 17 Ekim 1950’de tüm ekip yola çıktı ve 20 Ekim 1950’de Taegu’ya ulaştı.
– 1. Türk Tugayı, Taegu’da ABD teçhizatı ile donatıldı ve savaşta yer almaya başladı.
– Türk güçleri bir süre cephe gerisinde kalan komünist gerillalarla mücadele etti ve sonrasında BM ordularına katıldı.
– 10 Kasım 1950’de Türk güçleri Taegu’dan ayrıldı ve 21 Kasım 1950’de Kunuri’ye ulaşarak ABD 9. Kolordusu’nun sağ kanadına konuşlandı.
– 24 Kasım 1950’de Türk güçleri Çin sınırına doğru ilerlemek için emir aldı fakat Çin askerleri, cephe arkasına sızmaya başladı. ABD ve Güney Kore birlikleri durumu fark etti ve geri çekilme emri verildi fakat bu emir Türk güçlerine çok geç ulaştı. 1. Tabur’un etrafı kuşatıldı ve çatışmaya girildi. 3. Tabur 9. Bölük yenik düştü ve geri kalan Türk güçleri Chongchon Nehri boyunca geri çekildi.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Eyüpspor-Fenerbahçe Maçında Süpriz ?
Eyüpspor-Fenerbahçe Maçında Süpriz ?
Mersin Yılbaşı Pazarı Yeni Yıl Coşkusunu Kente Taşıdı
Mersin Yılbaşı Pazarı Yeni Yıl Coşkusunu Kente Taşıdı
TARSUS ÜLKÜ OCAKLARI İLÇE BAŞKANI İSMAİL IŞILAR’DAN İLKYARDIM EĞİTİCİ EĞİTMENİ MURAT CAN FİDAN’A ZİYARET
TARSUS ÜLKÜ OCAKLARI İLÇE BAŞKANI İSMAİL IŞILAR’DAN İLKYARDIM EĞİTİCİ EĞİTMENİ MURAT CAN FİDAN’A ZİYARET
İzmir’den gençlere yönelik keşif atölyeleri
İzmir’den gençlere yönelik keşif atölyeleri
YASAV’dan tarihin izinde kültürel yolculuk
YASAV’dan tarihin izinde kültürel yolculuk
Sarp Kapısı’ndan 9 ayda 4 milyon yolcu geçiş yaptı
Sarp Kapısı’ndan 9 ayda 4 milyon yolcu geçiş yaptı
Haberin Doğru Adresi
Mersin Blok Haber

Tarafsız, objektif ve en etkili organik haberleriyle Türkiyenin en iyi haber sitesidir.

2025 Logo Haber © Tüm hakları saklıdır. İBT Haber Teması