ABD’de büyük bankaların bilanço sezonu öncesi teknoloji hisseleri rekor kırarken, küresel piyasalar gözünü Fed tutanaklarına çevirdi. Asya ve Avrupa’da karışık seyir izlenirken, TCMB Başkanı Karahan fon çıkışlarının mevduata yöneldiğini açıkladı.
Dünya genelinde jeopolitik ve ekonomik belirsizliklerin sürdüğü bir ortamda, teknoloji ve yapay zeka alanındaki gelişmeler yatırımcı ilgisini canlı tutmaya devam ediyor. ABD’de büyük bankaların finansal sonuçlarını açıklayacağı bilanço sezonunun yaklaşmasıyla birlikte, kar beklentileri hisse senedi piyasalarında dünkü yükselişi destekledi.
New York borsasında teknoloji hisselerinin öncülüğünde rekor seviyeler kaydedildi. S&P 500 endeksindeki 11 ana sektörden 9’u günü artıda tamamlarken, hanehalkına hizmet veren şirketler en fazla yükselişi gösterdi.
Gelişmiş Mikro Cihazlar (AMD) hisseleri yüzde 2,8, Broadcom yüzde 3,7 ve Marvell Technology yüzde 5,8 değer kazandı. Bu yükseliş, AMD Üst Yöneticisi Lisa Su’nun yapay zeka talebindeki artış nedeniyle şirketin 2027’ye kadar çip arzını önemli ölçüde artırma planlarını açıklamasından destek buldu.
Yeni güne Asya piyasaları karışık ekonomik verilerle temkinli bir başlangıç yaptı. Makroekonomik veriler ABD’de iş gücü piyasasının soğuduğuna işaret ederek enflasyon risklerini azalttı ve ABD Merkez Bankası (Fed) üzerindeki şahin beklentileri yumuşattı.
Piyasalar, Fed üyelerinin enflasyon konusundaki duruşunu yansıtacak Fed tutanaklarını bekliyor. Bu akşam açıklanacak tutanaklarda Fed’in gelecek projeksiyonlarına dair ipuçları aranacak. Para piyasalarında Fed’in bu ay faizleri sabit tutacağına dair beklentiler güçlenirken, Aralık ayındaki olası bir faiz artışına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.
Analistler, ABD’de Aralık toplantısına kadar açıklanacak enflasyon ve istihdam verilerinde ekonomik aktivitedeki zayıflamanın artması durumunda, Fed’in faiz artıracağına yönelik beklentilerin değişebileceğini belirtiyor.
Enflasyon endişeleri ve reel faiz beklentilerinin etkisiyle tahvil piyasasındaki satış baskısı hafifledi. ABD’nin kısa ve uzun vadeli tahvil getirilerindeki artış sınırlanırken, ekonomi yönetiminin gerektiğinde tahvil piyasasını destekleyici adımlar atabileceği beklentisi öne çıktı.
Jeopolitik gelişmelerde ise İran’daki petrol arzı zayıflığı devam ederken, bölgeden yapılan ihracatın savaş öncesi seviyelerin üzerine çıkması küresel arz endişelerini bir miktar dengeledi. Brent petrol varil başına 100 doların üzerinde kalmayı sürdürdü.
Bu gelişmelerle ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 5,31’de yatay seyrederken, dolar endeksi yüzde 0,1 artışla 102,1 seviyesinde bulunuyor. Altının ons fiyatı, doların değerlenmesi ve yükselen tahvil faizleri nedeniyle yüzde 0,7 azalarak 4 bin 134 dolardan işlem görüyor. Aralık vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 1 artışla 101,6 dolara yükseldi.
Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,58, Nasdaq endeksi yüzde 0,45 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,49 değer kazandı. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri rekor seviyelerden kapanırken, endeks vadeli kontratlar güne karışık başladı.
Avrupa borsaları dün alıcılı bir seyir izledi. Bölgede teknoloji ve yapay zeka iyimserliğinin yanı sıra Fransa’dan gelen mali endişeleri yatıştıran açıklamalar fiyatlamalarda etkili oldu.
Fransa Maliye Bakanı Roland Lescure, zayıf avronun ihracatçıları desteklediğini ve ülke borcu konusunda Avrupa Merkez Bankası’na ihtiyaç olmadığını belirtti. Bu açıklama sonrası Fransa’nın 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 10 baz puan düşerek yüzde 4,74’e geriledi.
Avro/dolar paritesi 1,11 seviyelerine geriledikten sonra 1,1220 civarında dengelenme arayışına girdi. Avro Bölgesi’nde ağustos ayı perakende satışları aylık yüzde 0,1, yıllık ise yüzde 1,2 arttı.
ABD dış ticaret açığı ağustosta yüzde 13,7 artarak 105,6 milyar dolara yükseldi ve 17 ayın zirvesine ulaştı.
Bu gelişmelerle İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,42, İtalya’da FTSE MIB 30 yüzde 0,87, Almanya’da DAX 40 yüzde 0,77 ve Fransa’da CAC 40 yüzde 0,40 yükseldi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar güne negatif başladı.
Asya piyasaları ise karışık makroekonomik veriler ve Fed tutanakları öncesindeki temkinli havayla satıcılı bir seyir izledi. Japonya’da öncü endeks ağustosta 118’e yükselirken, çalışan kazançları beklentilerin üzerinde yüzde 3,8 arttı. Bu durum, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) gelecek adımları için enflasyon beklentilerini etkileyebilir.
Hindistan Merkez Bankası politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5,5’e çıkardı. Bu, Şubat 2023’ten bu yana ilk faiz artırımı oldu.
Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 yüzde 0,5, Hong Kong’da Hang Seng yüzde 0,5 ve Güney Kore’de Kospi yüzde 1,2 düştü. Çin piyasaları tatil nedeniyle kapalıydı.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün yüzde 0,56 değer kaybederek 12.374,26 puandan kapandı. VİOP’ta BIST 30 endeksine dayalı ekim vadeli kontrat yatay seyretti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, para piyasası ve benzeri fonlardan çıkışlar olduğunu ancak bu çıkışların büyük oranda mevduata yöneldiğini belirtti.
Karahan, sıkı para politikası duruşunun dezenflasyon sürecini ivmelendireceğini öngördüklerini ifade ederek, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyonun seyri açısından önemini koruyacağını vurguladı.
Fon piyasasının genelinin sağlıklı işlemeye devam ettiğini ve finansal sistemin genelini etkileyen bir sorun olmadığını değerlendirdiklerini söyledi.
Dolar/TL kuru dünü 49,1750’den tamamlarken, bankalararası piyasanın açılışında 49,1960’tan işlem gördü. Analistler, bugün yurt içinde hazine nakit dengesi, yurt dışında ise Almanya sanayi üretimi, ABD tüketici enflasyon beklentisi ve FOMC toplantı tutanaklarının takip edileceğini belirtti. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 12.300 ve 12.200 puan destek, 12.400 ve 12.500 puan direnç konumunda bulunuyor.
Yorum Yap