lösev

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden, Yoğun Küçük Meyve Dökümü Açıklaması

Genel 14.06.2019 - 08:43, Güncelleme: 09.11.2020 - 17:33 2880+ kez okundu.
 

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden, Yoğun Küçük Meyve Dökümü Açıklaması

Başta limon ağaçları olmak üzere tüm turunçgil türlerinde, Mayıs ayı ortasından yaşanan ve 35 derecelere kadar yükselen ani sıcaklık artışlarına bağlı olarak küçük meyve dökümlerine ilişkin Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce bilgilendirme paylaşıldı.  Yapılan paylaşımda ise şu ifadelere yer verildi; "İlimizde de Mayıs ayının ortasında meydana gelen ani sıcaklık artışı nedeniyle limon başta olmak üzere tüm turunçgil türlerinde yoğun küçük meyve dökümleri görülmüştür. Mart-Nisan aylarında 22-26°C arasında gerçekleşen sıcaklık Mayıs ayında 35°C'nin üzerine çıkmış, aynı zamanda hava oransal nemi düşmüş ve uzun süreli kuru - sıcak rüzgar esmiştir. Ani ekolojik değişime ekolojik stres faktörlerine duyarlı olan turunçgil türleri küçük meyve dökümü şeklinde tepki göstermiştir. Söz konusu olumsuz ekolojik koşullar yüksek sıcaklık-düşük oransal nem toleransı düşük olduğu için en fazla limonları etkilemiş, bunu mandarin, portakal ve altıntop takip etmiştir. Portakal ve altıntop uzun sürede kademeli olarak çiçeklenip meyve tuttuğu için, küçük meyve dökümü daha az gerçekleşmiştir. Her ne kadar limonlarda meyve dökümü fazla olsa da limon biyolojisi gereği yılda iki kez çiçek açmaktadır. İlk çiçeklenme mart-nisan, ikinci çiçeklenme ise bölgelere göre değişmekle birlikte haziran-temmuz ayları arasında gerçekleşmektedir. Küçük meyve dökümü limonlarda fazla olsa da haziran-temmuz ayları arasında meydana gelecek ikinci çiçeklenme ve meyve tutumu nedeniyle yüksek bir rekolte kaybı beklenmemektedir. Limon üretim alanlarında ikinci çiçeklenmede oluşacak meyveleri korumak bu bağlamda büyük önem taşımaktadır.   Bu nedenle turunçgil alanlarında sulama, bitki besleme, hastalık-zararlı mücadelesi gibi teknik ve kültürel bakım işlemlerinin zamanında ve doğru yapılması; bitkilerde stres faktörünü azaltan, çiçeklenme ve meyve tutumunu teşvik eden bitki gelişim düzenleyicileri ve biostimülantların kullanımı yönünde üreticilerimizin önlem alması büyük önem taşımaktadır." denildi.

Başta limon ağaçları olmak üzere tüm turunçgil türlerinde, Mayıs ayı ortasından yaşanan ve 35 derecelere kadar yükselen ani sıcaklık artışlarına bağlı olarak küçük meyve dökümlerine ilişkin Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce bilgilendirme paylaşıldı.

 Yapılan paylaşımda ise şu ifadelere yer verildi;
"İlimizde de Mayıs ayının ortasında meydana gelen ani sıcaklık artışı nedeniyle limon başta olmak üzere tüm turunçgil türlerinde yoğun küçük meyve dökümleri görülmüştür. Mart-Nisan aylarında 22-26°C arasında gerçekleşen sıcaklık Mayıs ayında 35°C'nin üzerine çıkmış, aynı zamanda hava oransal nemi düşmüş ve uzun süreli kuru - sıcak rüzgar esmiştir. Ani ekolojik değişime ekolojik stres faktörlerine duyarlı olan turunçgil türleri küçük meyve dökümü şeklinde tepki göstermiştir. Söz konusu olumsuz ekolojik koşullar yüksek sıcaklık-düşük oransal nem toleransı düşük olduğu için en fazla limonları etkilemiş, bunu mandarin, portakal ve altıntop takip etmiştir. Portakal ve altıntop uzun sürede kademeli olarak çiçeklenip meyve tuttuğu için, küçük meyve dökümü daha az gerçekleşmiştir. Her ne kadar limonlarda meyve dökümü fazla olsa da limon biyolojisi gereği yılda iki kez çiçek açmaktadır. İlk çiçeklenme mart-nisan, ikinci çiçeklenme ise bölgelere göre değişmekle birlikte haziran-temmuz ayları arasında gerçekleşmektedir. Küçük meyve dökümü limonlarda fazla olsa da haziran-temmuz ayları arasında meydana gelecek ikinci çiçeklenme ve meyve tutumu nedeniyle yüksek bir rekolte kaybı beklenmemektedir. Limon üretim alanlarında ikinci çiçeklenmede oluşacak meyveleri korumak bu bağlamda büyük önem taşımaktadır.  
Bu nedenle turunçgil alanlarında sulama, bitki besleme, hastalık-zararlı mücadelesi gibi teknik ve kültürel bakım işlemlerinin zamanında ve doğru yapılması; bitkilerde stres faktörünü azaltan, çiçeklenme ve meyve tutumunu teşvik eden bitki gelişim düzenleyicileri ve biostimülantların kullanımı yönünde üreticilerimizin önlem alması büyük önem taşımaktadır." denildi.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersinblokhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.