lösev

Ordu’da 15 yıl önce yapılan ‘bor’lu yol dayanaklığıyla dikkat çekiyor

Sağlık (AA) - Anadolu Ajansı | 03.01.2023 - 14:59, Güncelleme: 03.01.2023 - 14:59 3023+ kez okundu.
 

Ordu’da 15 yıl önce yapılan ‘bor’lu yol dayanaklığıyla dikkat çekiyor

Ordu’da 15 yıl önce yapılan ‘bor’lu yol dayanaklığıyla dikkat çekiyor

Mustafa KIRLAK/ORDU, (DHA) - ORDU’da 15 yıl önce test amaçlı döşenen milli ürün ’bor’lu beton yol, aradan geçen yıllara rağmen aşınma göstermediği belirlendi.  Kentte 2007 yılında test amaçlı olarak Ordu-Ulubey karayolunun 6’ncı kilometresine döşenen bor karışımlı beton asfalt, döşendiği ilk günkü gibi duruyor. Yoğun yağmurlu ve sert geçen Karadeniz ikliminde 15 yıl boyunca üzerinden geçen ağır vasıtalara rağmen en küçük bir aşınma göstermedi. Aynı güzergâhta 15 yıl içerisinde üç kez asfalt çalışması yapılırken, borlu beton asfaltın bulunduğu 2 kilometrelik bölümde bugüne kadar çalışma yapılmasına gerek görülmedi.  Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptığı dönemde yapılan yolun ilk hali gibi durduğunu belirterek, “Türkiye’de ilk defa borlu çimento uygulamasını 2007 yılının Eylül ayında yapmıştık. Üzerinden tam 15 yıl geçti. Bugün yaptığım incelemelerde bu yolda en ufak bir aşınma görmedim, gayet sağlam. Yapıldığı zamanki gibi. Sağlamlık ve verimliliği ile aynı şekilde yapılabileceğini görmek açısından önemli bir gözlem yaptık. Bakanlığım dönemimde borlu çimentodan yaptığımız gidiş geliş toplamda 2 kilometre olan yolda sağlıklı bir şekilde durmuş olduğunu gördük. Asfalt ile yapılan yolun kaç defa bakım gördüğünü düşünürsek borlu yolun ekonomik olduğunu ve aynı zamanda gelecek vaat ettiğini gösteriyor. Asfalt tamamen dışa bağımlı bir hidrokarbon ürünü. Halbuki çimento ve bor bizim taşımızdan toprağımızdan yapılıyor. Dışa bağımlılığı yok. Aynı zamanda aşınması yok gördüğünüz gibi 15 yıldır üzerinden ağır vasıtalar geçtiği halde herhangi bir aşınma yok” dedi.  (DHA) FOTOĞRAFLI
Ordu’da 15 yıl önce yapılan ‘bor’lu yol dayanaklığıyla dikkat çekiyor

Mustafa KIRLAK/ORDU, (DHA) - ORDU’da 15 yıl önce test amaçlı döşenen milli ürün ’bor’lu beton yol, aradan geçen yıllara rağmen aşınma göstermediği belirlendi. 

Kentte 2007 yılında test amaçlı olarak Ordu-Ulubey karayolunun 6’ncı kilometresine döşenen bor karışımlı beton asfalt, döşendiği ilk günkü gibi duruyor. Yoğun yağmurlu ve sert geçen Karadeniz ikliminde 15 yıl boyunca üzerinden geçen ağır vasıtalara rağmen en küçük bir aşınma göstermedi. Aynı güzergâhta 15 yıl içerisinde üç kez asfalt çalışması yapılırken, borlu beton asfaltın bulunduğu 2 kilometrelik bölümde bugüne kadar çalışma yapılmasına gerek görülmedi. 

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptığı dönemde yapılan yolun ilk hali gibi durduğunu belirterek, “Türkiye’de ilk defa borlu çimento uygulamasını 2007 yılının Eylül ayında yapmıştık. Üzerinden tam 15 yıl geçti. Bugün yaptığım incelemelerde bu yolda en ufak bir aşınma görmedim, gayet sağlam. Yapıldığı zamanki gibi. Sağlamlık ve verimliliği ile aynı şekilde yapılabileceğini görmek açısından önemli bir gözlem yaptık. Bakanlığım dönemimde borlu çimentodan yaptığımız gidiş geliş toplamda 2 kilometre olan yolda sağlıklı bir şekilde durmuş olduğunu gördük. Asfalt ile yapılan yolun kaç defa bakım gördüğünü düşünürsek borlu yolun ekonomik olduğunu ve aynı zamanda gelecek vaat ettiğini gösteriyor. Asfalt tamamen dışa bağımlı bir hidrokarbon ürünü. Halbuki çimento ve bor bizim taşımızdan toprağımızdan yapılıyor. Dışa bağımlılığı yok. Aynı zamanda aşınması yok gördüğünüz gibi 15 yıldır üzerinden ağır vasıtalar geçtiği halde herhangi bir aşınma yok” dedi.  (DHA)

FOTOĞRAFLI

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersinblokhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.