SpaceX’in halka arzı sonrası binlerce çalışan milyoner olacak. Yaklaşık 400 kişinin serveti 100 milyon doları aşacak, CEO Elon Musk’ın serveti ise katlanacak.
SpaceX’in borsaya kote olmasıyla birlikte 4.400’den fazla mevcut ve eski çalışan milyoner statüsüne yükselecek. New York Times’ın Hill.com verilerine dayandırdığı habere göre, bu çalışanların yaklaşık 400’ünün serveti 100 milyon doları aşacak.
Yaklaşık 22 bin çalışanı bulunan SpaceX’in hisse başına 135 dolardan halka arz edilmesi planlanıyor. Bu değerleme, şirketin piyasa değerini 1,77 trilyon dolara çıkarıyor. Bu rakam, General Electric’in (GE) piyasa değerinin yaklaşık beş katı.
SpaceX, ilk çeyrekte zarar açıklamasına rağmen Moody’s, Fitch ve S&P gibi kuruluşlardan yatırım yapılabilir notu aldı. Halka arz süreçlerinde servetin genellikle kurucular ve ilk yatırımcılarda toplandığı görülürken, binlerce çalışanın aynı anda büyük varlık sahibi olması sıra dışı bir durum olarak değerlendiriliyor.
Hill.com Kurucusu Andrew Benson, 100 milyon doların üzerinde varlığa sahip 400 kişinin bulunmasının nadir bir durum olduğunu vurguladı. SpaceX’te devasa bir servet yaratıldığına dikkat çekti.
Halka arzın en büyük yararlanıcısı şirketin CEO’su Elon Musk olacak. SpaceX’teki yaklaşık yüzde 42 hissesiyle Musk’ın, 1 trilyon dolar servete ulaşan ilk kişi olması bekleniyor.
Erken dönemde şirkete katılan ve büyümesine katkı sağlayan çalışanlar da önemli bir servetin sahibi haline geldi. Üniversite mezuniyeti öncesinde 2011’de SpaceX’te çalışmaya başlayan Trevor Hise, 100 binin üzerinde hisse senedi aldı. NYT, Hise’ın hisselerinin değerinin en az 13,5 milyon dolara ulaşacağını belirtti.
Şirketten ayrılan fırlatma mühendisi Gavin Pretty, 2012’de işe başladığında aldığı binlerce hisse senedinin riskli bir seçim olduğunu söyledi. Pretty, o dönemde SpaceX roketlerinin tam olarak rüştünü ispatlamadığını ve fırlatma başarısızlıkları yaşandığını aktardı.
Ancak tüm çalışanlar bu süreçten faydalanamadı. Bazı çalışanların, Elon Musk’ın halka açık şirketlere yönelik olumsuz görüşleri nedeniyle şirketin halka açılmayacağına inanarak hisselerini restoran hediye kartlarıyla takas ettiği bildirildi.
Yeni milyonerlerin ortaya çıkacağı beklentisi, SpaceX’in “Starbase” fırlatma sahasına yakın Teksas’ın Brownsville kentindeki gayrimenkul piyasasını da canlandırdı. Realtor.com kıdemli ekonomisti Hannah Jones, SpaceX’in çalışanlara nakit yerine hisse senediyle ödeme yapması nedeniyle varlıkların büyük kısmının henüz nakde çevrilmediğini belirtti. Jones, listeleme sonrası gayrimenkul piyasasına büyük bir fon akışı olacağını öngördü.
Yerel emlakçı Bob Torres, Musk’ın 2021’de yetenekli çalışanları bölgeye çekmek amacıyla Brownsville’e taşınma çağrısı yapmasının ardından ABD’nin dört bir yanından telefonlar aldıklarını aktardı. Torres, SpaceX çalışanlarının ev sahibi olmak için birbirleriyle yarıştığını ve ilanları hızla satın aldığını gözlemlediğini ifade etti.
Yorum Yap