Türk somonu ihracatı yılın ilk yarısında 30 ülkeye ulaşarak 202 milyon dolar gelir sağladı. Rusya, Belarus ve ABD başı çekti.
Türk somonu, bu yılın ocak-haziran döneminde 30 ülkeye ihraç edilerek Türkiye’ye yaklaşık 202 milyon dolar gelir kazandırdı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, iç sulardaki çiftliklerde yetiştirilen somonlar Karadeniz’deki kafeslere aktarılarak uluslararası pazarlara ulaştı.
Yılın ilk altı ayında 30 bin 415 ton somon satışı gerçekleştirildi. Bu satışlardan elde edilen gelir 201 milyon 849 bin 494 dolar olarak kayıtlara geçti. Rusya, Belarus ve ABD, bu dönemde en çok Türk somonu ihraç edilen ilk üç ülke konumunda yer aldı.
Türkiye’den ocak-haziran döneminde Rusya’ya 129 milyon 492 bin 428 dolarlık, Belarus’a 31 milyon 997 bin 888 dolarlık ve ABD’ye ise 7 milyon 478 bin 206 dolarlık somon satışı yapıldı. Bu rakamlar, söz konusu ülkelerin Türk somonu için stratejik önemini ortaya koyuyor.
DKİB Su Ürünleri Sektör Komitesi Başkanı Hasan Kuzuoğlu, ilk yarıdaki ihracat performansından memnuniyet duyduğunu belirtti. Kuzuoğlu, uluslararası pazarlarda Türk somonuna olan ilginin arttığını ve yılın ikinci yarısında da bu ivmeyi sürdürmeyi hedeflediklerini vurguladı. Üretim planlaması ve kalite standartlarından ödün vermeden yeni pazarlara odaklandıklarını ekledi.
Kuzuoğlu, mevcut pazarlardaki paylarını artırmanın yanı sıra Uzak Doğu, Körfez ülkeleri ve Avrupa gibi yeni bölgelerde de alıcılarla temas halinde olduklarını ifade etti. Pazar çeşitliliğini artırarak sektörün daha rekabetçi ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasını amaçladıklarını söyledi. Rusya’nın en büyük pazar olmaya devam ettiğini ancak Asya ve Avrupa’da önemli büyüme potansiyeli gördüklerini belirtti.
Türk somonunun son yıllarda su ürünleri ihracatında lokomotif bir ürün haline geldiğine dikkat çeken Kuzuoğlu, sektörün üretim, istihdam ve ihracata önemli katkılar sağladığını vurguladı. Yıl sonu beklentilerinin olumlu olduğunu ve olağanüstü bir olumsuzluk yaşanmaması halinde geçen yılın ihracat performansının üzerine çıkılacağını sözlerine ekledi.
Yorum Yap