Bakan Bayraktar, Türkiye-Cezayir LNG anlaşmasının yenileneceğini ve hacminin artırılabileceğini belirtti. Yeni projeler ve ortak arama çalışmaları da gündemde.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile Cezayir arasındaki mevcut 4,4 milyar metreküplük yıllık sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşmasının bu yıl içinde yenilenebileceğini ve hacminin 6-6,5 milyar metreküpe çıkarılabileceğini duyurdu. Anlaşma süresinin 5-10 yıla uzatılması hedefleniyor.
Bakan Bayraktar, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye ve Cezayir’in enerji alanındaki işbirliği konularını ele aldıklarını belirtti. Bu kapsamda LNG ticareti, petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinin görüşüldüğünü aktardı.
Mevcut LNG anlaşmasının Eylül 2027’de sona ereceğini hatırlatan Bayraktar, anlaşmayı yenileme hedefinde olduklarını ifade etti. Avrupa’nın uzun vadeli enerji taahhütleri konusunda yaşadığı zorluklara işaret eden Bayraktar, Türkiye’nin Cezayir’e bu konuda güvence verebileceğini söyledi. Bu durumun, Türkiye’nin LNG tedarikinde stratejik bir rol oynamasına olanak tanıyabilir.
Bayraktar, Cezayir’den alınan LNG’nin Türkiye üzerinden Güneydoğu Avrupa’ya aktarılması potansiyelini de değerlendirdiklerini belirtti. Bu çerçevede, LNG’nin Türkiye’ye getirilip burada gazlaştırılarak Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya iletilmesi yönünde bir proje üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Ayrıca, Türkiye Petrolleri ile Cezayir’in milli petrol ve doğal gaz şirketi Sonatrach’ın, Türkiye’nin sismik ve sondaj gemilerini kullanarak Cezayir denizlerinde ortak petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri yürütmesi de gündemdeki önemli konulardan biriydi.
Türkiye-Cezayir Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin ilk toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’un katılımlarıyla gerçekleştirildi. Bakan Bayraktar, bu toplantıda enerji alanındaki işbirliğinin daha da güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle LNG ticareti ve petrol-doğal gaz alanındaki ortak arama çalışmalarıyla işbirliğinin daha sağlam bir zemine oturması bekleniyor.
Yorum Yap