Bakan Bolat Türkiye’nin NATO Ekonomik Dayanıklılığına Katkısını Vurguladı

Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye’nin NATO’nun ekonomik dayanıklılığına ve tedarik zincirlerine katkısını vurguladı. Ülkenin ekonomik büyüklüğü, dış ticareti ve savunma sanayisindeki ilerlemeleri öne çıktı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bakan Bolat Türkiye’nin NATO Ekonomik Dayanıklılığına Katkısını Vurguladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin NATO’nun ekonomik dayanıklılığına ve tedarik zincirlerinin güvenliğine katkı sağlayan başlıca ülkelerden biri olduğunu bildirdi. Bakan Bolat, Ankara’da düzenlenen 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi vesilesiyle Türkiye-NATO ticari ve ekonomik ilişkilerine dair yazılı bir açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde uygulanan üretim, yatırım, istihdam ve ihracat odaklı politikalarla Türkiye’nin küresel ekonomide önemli bir başarı hikayesi yazdığını belirten Bolat, ülkenin jeo-stratejik konumu, güçlenen ekonomisi, artan dış ticareti ve gelişen savunma sanayisiyle NATO müttefikleri arasında güçlü bir konuma ulaştığını ifade etti.

Türkiye’nin NATO Ekonomisindeki Yeri ve Büyümesi

Bakan Bolat, geçen yıl itibarıyla NATO ülkelerinin 59,2 trilyon dolarlık ekonomik büyüklükle küresel GSYH’nin yüzde 50,1’ini oluşturduğunu belirtti. Türkiye, 2025 yılında cari fiyatlarla yaklaşık 1,6 trilyon dolarlık büyüklüğüyle NATO ülkeleri arasında 8. en büyük ekonomi konumunda yer alıyor. Satın alma gücü paritesine göre ise 3,8 trilyon dolarla 5. sırada bulunuyor.

Türkiye, 2002-2025 döneminde NATO ülkeleri arasında ekonomik büyüklük ve kişi başına gelir artışında ilk sıralarda yer aldı. Bu dönemde sergilediği yüksek büyüme performansı ile Türkiye, ekonomik büyüklüğünü en hızlı artıran ekonomilerden biri oldu. 2002’de 238,7 milyar dolar olan GSYH, 2025’te 1 trilyon 596,3 milyar dolara yükseldi. Kişi başına gelir ise 3 bin 616 dolardan 18 bin 40 dolara çıktı.

2025 yılı itibarıyla NATO ülkeleri, 23 trilyon dolarlık dış ticaret hacmiyle dünya ticaretinin yüzde 44,7’sini gerçekleştirdi. Bu dönemde NATO ülkeleri, toplam ihracatlarının yüzde 60,7’sini ve ithalatlarının yüzde 56,7’sini kendi aralarında yaptı. Türkiye’nin geçen yıl NATO ülkelerine ihracatı 150,3 milyar dolar, bu ülkelere ithalatı ise 139,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. NATO ülkeleriyle dış ticaret hacmi 289,7 milyar dolara ulaşırken, 11 milyar dolar dış ticaret fazlası verildi. NATO ülkelerinin Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı yüzde 55,9, ithalatındaki payı ise yüzde 35,9 oldu.

Yatırım ve Savunma Sanayiinde Stratejik Rol

Geçen yıl itibarıyla Türkiye’nin NATO ülkelerindeki doğrudan yabancı yatırım stoku 42,6 milyar dolar iken, NATO ülkelerinin Türkiye’deki doğrudan yabancı yatırım stoku 150,6 milyar dolara ulaştı. Türkiye, NATO ülkeleriyle yatırım ilişkilerinde net yatırım alan ülke konumunda bulunuyor. Hollanda, Almanya, İspanya, Birleşik Krallık ve Fransa, Türkiye’deki en büyük NATO menşeli doğrudan yabancı yatırımcılar arasında yer alıyor.

NATO ülkelerinin toplam 988 milyonluk nüfusuna karşılık, 86,1 milyonluk nüfusuyla Türkiye, bu ülkeler arasında ABD’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Türkiye, genç ve nitelikli nüfusuyla öne çıkıyor. Son çeyrek asırda otomotivden savunma sanayisine kadar birçok alanda üretim kapasitesini artıran Türkiye, küresel pazarlarda rekabet gücünü yükseltti.

Geçen yıl NATO ülkelerinin toplam savunma harcamaları 1,64 trilyon dolar olarak tahmin edilirken, Türkiye’nin savunma harcamaları 36,4 milyar dolara yükseldi. GSYH’ye oranla yüzde 2,3 olan bu oran, NATO’nun yüzde 2’lik hedefinin üzerinde gerçekleşti. Türkiye’nin savunma sanayisindeki harcamaları ve dünya savunma sanayisi ihracatındaki artışı, NATO’nun üretim ve tedarik ekosistemindeki stratejik rolünü güçlendiriyor.

2025 yılı itibarıyla 10 milyar doları aşan savunma ve havacılık sanayisi ihracatıyla Türkiye, dünya savunma ihracatında yüzde 1,8’lik payla 11. sırada yer alıyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) raporlarına göre, Türkiye’den 5 savunma sanayisi şirketi (ASELSAN, TUSAŞ, BAYKAR, ROKETSAN, MKE) dünyanın en büyük 100 şirketi arasında bulunuyor.

Türkiye’nin NATO ülkeleri içerisindeki en önemli ticaret ortağı Almanya olurken, bu ülkeyle dış ticaret hacmi 52,3 milyar dolara ulaştı. ABD, İtalya, Fransa ve Birleşik Krallık diğer önemli ticaret ortakları arasında yer alıyor. Bu yılın ilk altı ayında NATO ülkeleriyle toplam dış ticaret hacmi 144,2 milyar dolara ulaşırken, 7,5 milyar dolar ticaret fazlası elde edildi. Yıllıklandırılmış ihracat 152,4 milyar dolar, ithalat ise 140,1 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Bakan Bolat, Türkiye’nin stratejik konumu, gelişmiş lojistik altyapısı, güçlü sanayi kapasitesi ve dinamik girişimcilik ekosistemiyle NATO’nun ekonomik dayanıklılığına ve tedarik zincirlerinin güvenliğine katkı sağlayan başlıca ülkelerden biri olduğunu yineledi. Bakanlık olarak ihracatı artırma, yüksek katma değerli üretimi destekleme ve uluslararası ticaretteki konumu güçlendirme politikalarının kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu doğrultusunda çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

Yorum Yap

Benzer Haberler
AJet 100 Bini Aştı Günlük Yolcu Sayısıyla Yeni Rekor Kırdı
AJet 100 Bini Aştı Günlük Yolcu Sayısıyla Yeni Rekor Kırdı
Gram Altın Yeni Güne Yükselişle Başladı Ons Altın 4130 Dolar
Gram Altın Yeni Güne Yükselişle Başladı Ons Altın 4130 Dolar
Altın Fiyatları Haftayı Düşüşle Kapattı Yeni Rekorlar Görüldü
Altın Fiyatları Haftayı Düşüşle Kapattı Yeni Rekorlar Görüldü
ASPİLSAN Enerji Yerli Batarya Çözümleriyle Toplu Taşımayı Güçlendiriyor
ASPİLSAN Enerji Yerli Batarya Çözümleriyle Toplu Taşımayı Güçlendiriyor
İstanbul’da Yediemin Otopark ve Çekici Ücretlerine Zam Geldi
İstanbul’da Yediemin Otopark ve Çekici Ücretlerine Zam Geldi
Türkiye’de Kara Para ve Terör Finansmanıyla Mücadelede Yeni Strateji Belgesi Açıklandı
Türkiye’de Kara Para ve Terör Finansmanıyla Mücadelede Yeni Strateji Belgesi Açıklandı
Haberin Doğru Adresi
Mersin Blok Haber

Tarafsız, objektif ve en etkili organik haberleriyle Türkiyenin en iyi haber sitesidir.

2025 Logo Haber © Tüm hakları saklıdır. İBT Haber Teması