Ticaret Bakanlığı, insan sağlığını ve tarımsal varlıkları korumak amacıyla anason, kişniş, kimyon gibi birçok baharat ve tohumun ithalat denetimini artırdı.
Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı ve Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ değişikliği ile bazı baharat ve tohumların ithalat denetimi sıkılaştırıldı. Yeni düzenleme, insan sağlığı, hayvan ve bitki varlığı ile sağlığını korumayı amaçlıyor.
Yapılan değişiklikle birlikte anason, Çin anasonu, rezene, kişniş, kimyon, karaman kimyonu tohumları, ardıç meyveleri (yalnız tohumluk), zencefil, safran, zerdeçal, kekik, defne yaprakları, köri ve diğer baharatların (yalnız tohumluk) ithalatı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kontrolüne tabi ürünler listesine eklendi.
Zirai karantina kontrolüne tabi ürünler listesinden ‘zencefil, ezilmemiş ve öğütülmemiş (taze olanlar)’ çıkarıldı. Ancak, bu ürünlere yönelik denetim kurallarının 1 Temmuz itibarıyla uygulamaya konulacağı belirtildi.
Diğer yandan, tıbbi ve kimyasal bir etken madde olan ‘pregabalin’ ile hayvan beslenmesinde kullanılan ‘kalkerleşmiş deniz algi’ ithalat denetimi listelerinden çıkarıldı. Bu ürünlere ilişkin maddeler yürürlüğe girdi.
Yorum Yap